Vlakový výjezd Třebíč

21.12.2009 16:12

 

Tento výjezd se začal rodit dřív, než by si možná většina lidí myslela. Psalo se 27. 7. 2009 a ten den se konal první trénink nového Znojemského hokejového týmu, Orli Znojmo, na ledě. Možná samo o sobě nic zvláštního, ale po shlédnutí tohoto tréninku se malinká skupinka lidí z řad našeho fan clubu odebrala do hospůdky U Dvou volů.

Byl to parný den a tak jsme zaháněli žízeň pivkem, když padl nápad, udělat vlakový výjezd, Hurvínek nebyl proti a tak brzy na to začali první přípravy. Vše se pomalu zjišťovalo, domlouvalo a upřesňovalo až se najednou přiblížil den D – 12. 12. 2009, kdy naši Orli hráli v Třebíči. Vše se podařilo zajistit a proto náš vlak mohl být připraven vyrazit.

Tak jako každý vlak, i náš speciální „Orli Expres“ měl svůj jízdní řád a v něm byl stanoven odjezd ze Znojma na 14:50 a ačkoli byl sraz až ve 14:30, první nedočkavci se na tuto ojedinělou akci začali scházet v hale znojemského nádraží již okolo 13:30. Počet prodaných jízdenek se zastavil na čísle 205, což bylo jen o málo více, než bylo míst k sezení a již toto číslo slibovalo solidní zastoupení našich barev ve městě našeho odvěkého rivala. Fanoušci se scházeli a pomalu usazovali do jednotlivých vozů, netrvalo dlouho, objevil se pán s červenou čepicí a dal našemu vlaku pokyn k odjezdu.

Za doprovodu několika policistů začal náš vlak ukrajovat první porce kilometrů, když v jednotlivých vozech bylo již veselo. Každý se bavil po svém a dobré pohodě přispěla jistě i přítomnost WC a kuřárny v každém voze. Ani jsme se nenadáli a náš vlak zastavil ve stanici Okříšky, kde naše lokomotiva musela objet vlak, abychom mohli vyrazit na poslední úsek před Třebíčí. Pauzu většina lidí využila k provětrání a již zde jsme byli hlídáni početnou skupinou těžkooděnců. Zároveň jsme o sobě dali také pěkně hlasitě vědět, což se poznalo, když lidi z okolních vlaků začali otevírat okna a sledovali, co se děje. Po čtvrt hodině jsme pokračovali v cestě a za nedlouho jsme dorazili do cíle. Z nádraží se vydal početný průvod k nedalekému zimnímu stadionu a celou naši cestu lemovali policisté.

Na zimním stadionu se k nám začali připojovat i ti co vyrazili po vlastní ose a tak se náš zástup rozrostl na nějakých 400 fanoušků. Od našeho příchodu na zimák jsme o sobě dávali hlasitě vědět a nemohli se dočkat začátku utkání. To však nezačalo pro naše kluky vůbec dobře a po první třetině jsme již prohrávali 3:0. I přes velice nepříznivý výsledek si myslím, že jsme fandili dobře a ačkoli naši hokejisté prohráli 6:1, nešlo to v hledišti ani poznat. Samozřejmě v průběhu zápasu a hlavně po zápase nemohly chybět drobné provokace mezi jednotlivými tábory fanoušků, ale to prostě k derby patří. Vše se ovšem obešlo bez konfliktu a tak jsme v klidu, opět za doprovodu policistů, mohli vyrazit na nádraží, kde na nás čekal vyhřátý vlak.

V našem jízdním řádu byl stanoven odjezd na 20:50, což byla, s ohledem na možnost prodloužení nebo do konce nájezdů, nutnost. Půl hodinu času před odjezdem využil každý po svém. Někdo odpočíval ve vlaku, jiní šli nakoupit proviant do nedaleké hospůdky a někteří si prostě povídali na nástupišti.

Přesně ve 20:50 jsme vyjeli z Třebíče a vydali se na cestu do Znojma. Nálada ve vlaku byla, i přes vysokou prohru, velice dobrá. Cesta ubíhala rychle a v klídku a bez komplikací. Příjezd do Znojma jsme měli stanoven na 22:28, nicméně jsme to stihli ještě o pár minutek rychleji a asi deset minut před půl jedenáctou jsme začali vystupovat na našem nově zrekonstruovaném nádraží ve Znojmě. Lidé se v poklidu začali trousit ke svým domovům nebo ke Slimákovi a tak se o jediný rozruch postarala skupinka bezdomovců, která se zabydlela v příjezdové hale a kterou musel náš policejní doprovod vyprovodit do mrazu.

Nutno podotknout, že i přes alkoholové opojení všichni dorazili v pořádku a myslím si, že i s pěkným zážitkem, který, až na výsledek utkání, neměl chybu. Pokud můžu mluvit za sebe, doufám, že se něco podobného ještě uskuteční. Snad se tato akce líbila všem a pokud se opravdu něco podobného ještě zorganizuje, doufám, že nás pojede ještě víc a přivezeme snad i lepší výsledek.

Marshall #64

Zpět